M

OM OSS

Det här är Nordic Song Festival och vår vision 

Nordic Song Festival

Nordic Song Festivals grundades 2014 och har som vision att utveckla, sprida och vårda den nordiska
kultur- och visskatten. Varje år i augusti hålls festivalen i och omkring Trollhättan och bjuder på såväl
konserter, föreläsningar som master classes. Här finns möjligheter för den som vill utvecklas inom sång
och komposition. Men också för den som bara vill njuta och lyssna till underbar musik och sång. Nordic
Song Festival är en festival för alla.
Initiativtagare och konstnärlig ledare för Nordic Song Festival är den svensk-danska sopranen
Gitta-Maria Sjöberg. Gitta-Maria har en imponerande karriär både på Operan i Köpenhamn och på den
internationella operascenen. Hon har i hela sitt liv haft en passion för den nordiska sången och utvecklat
både festivalens visioner och konstnärliga innehåll.

{

”Den nordiska sången och den nordiska tonen genljuder i oss alla – och denna måste vi vårda! Jag vill skapa en plats där vi kan träffas runt sången och allt som binder oss samman som nordbor. Samtidigt vill jag också bygga broar mellan dåtidens nordiska toner och nästa generation av sångtalanger, kompositörer och artister.”
// Gitta-Maria Sjöberg

NORDIC SONG FESTIVAL – EN IDEELL FÖRENING

Nordic Song Festival har som mål att vidga festivalen så att alla de nordiska länderna omfattas.
Under hösten 2014 bildade man den ideella föreningen för festivalen. Med en styrelse bestående av viktiga branschkapaciteter från Danmark, Norge, Sverige och Island samt representanter från vitt skilda sidor av närings- och kulturlivet. Styrelsen arbetar aktivt med en rad åtgärder för att etablera Nordic Song Festival både som rörelse och varumärke. Detta för att både attrahera och behålla investerare, och för att bli ett bärande kunskaps- och utvecklingscenter för nordisk sång. Nästa steg är att få med Island i festivalen så man kan sluta cirkeln om en nordisk sångfestival.
Nordic Song Festival är beroende av ekonomiskt stöd för att kunna genomföras. Därför är vi enormt tacksamma för de ekonomiska bidrag som vi får från våra sponsorer. Det är tillsammans vi skapar glädje genom musiken!

 

 

VISIONEN

Nordic Song Festivals vision är att:

  • Stärka och sprida kunskap om den unika nordiska sångskatten – romanser, sånger, folkvisor, opera, körverk och jazz – med rötter i nordisk tonalitet och nordiska språk.
  • Forska i materialet bland annat med syfte att finna stoff i arkiv och andra ställen; stoff som antingen är glömt eller okänt, samt därefter både arbeta med det i praktiken och publicera det i kommande utgåvor.
  • Stärka samarbetet med nu levande kompositörer och textförfattare som söker inspiration i nordisk tonalitet – både för att nytolka redan existerande verk, men i hög grad också för att kunna skapa nya verk.
  • Stärka de nordiska språken och fördjupa insikten i det unika ’samarbetet’ mellan musik och språk – genom undervisning i textanalys och gällande uttal – med experter på området. En fonetisk guide till alla nordiska språk är dessutom under
    utarbetande.

 

Denna vision vilar på en intensiv tro på repertoarens inspirationskraft, nu och i framtiden.