M

Föreläsare

Mette Borg
Dramaturg, regissör, Mag. Art.

Mette Borg är utbildad dramaturg och teaterhistoriker, och hon har nu i 30 år undervisat på Statens

LÄS MER

Scenekunstskole i Köpenhamn och inspirerat några av landets största skådespelare. Hon har dessutom, också i många år, varit lärare på Operaakademiet i operahistoria och rollanalys. Också som regissör är hon aktiv och hade nyligen stor succé med uppsättningen av en pjäs om Clara och Robert Schumann, skriven av danska kompositören Karl Aage Rasmussen. När hon inte undervisar eller regisserar är hon konsulent för många sångare och skådespelare som söker hennes hjälp till förståelse av rollen och verket . Dessutom håller hon föreläsningar och skriver artiklar till teaterprogrammer, tidsskrifter och böcker. Har utgivit boken: Herman Bang – teatersyn og metode. Sedan starten på Nordic Song Festival 2014 har Mette inspirerat många, både deltagare och publik med sina magiska föredrag.

Are BREAN
MUSIKFORSKARE & REDAKTÖR

Are Brean, norsk forskare, neurolog, chefredaktör för ”Det norske lægetidsskrift”,

LÄS MER

som för nyligen lanserade Are Breans ’Hjerne og Musikk’. Det är viktigt att få en vetenskaplig vinkel på musik och sång, och därför inviteras varje år en nordisk erkänd forskare till festivalen för att hålla ett längre föredrag.

Gunilla Flinck
PIanist och Radio-jounalist på p2

Pianist, Repetitör vid Stora Teatern, Lärare vid Statens skola för Scenisk utbildning,

LÄS MER

Musikproducent vid Sveriges Radio och framträtt tillsammans med sångare och musiker. Gunilla är ifrån Göteborg.

Hans Josefsson
Operasångare, vistolkare och entertainer

Hans Josefsson, född 24 mars 1945 i Huskvarna, är en svensk operasångare och skådespelare.

LÄS MER

Josefsson utbildades vid scenskolan i Göteborg 1968–71 och vid La Scalas operaskola i Milano. Efter debuten som Fernando i Dal male il bene av Antonio Maria Abbatini och Marco Mazzaoli i Vadstena 1971 anställdes han samma år vid Stora Teatern i Göteborg. Han har sedan dess tillhört Stora Teaterns och senare Göteborgsoperans fasta ensemble och där sjungit många av de stora baspartierna i operalitteraturen, bland annat huvudrollen i Sweeney Todd, professor Higgins i My Fair Lady, Chefone i Aniara, Frank i Läderlappen, Daland i Den flygande holländaren, borgmästaren i Jenufa, Scarpia i Tosca, Crespeli Hoffmanns äventyr, Balstrode i Peter Grimes, lantgreve Hermann i Tannhäuser, doktor Bartolo i Figaros bröllop, värdshusvärden Thénardier i Les Misérables och Profetikus i Cats. Rollen Billy Benson i Tage Danielssons Animalen skrevs för Josefsson för urpremiären på Stora Teatern 1979. Han har även spelat talteater, som exempelvis i Riksteaterns Änkeman Jarl (2009). 1986 gjorde han rösten till duvan Henri i den svenska dubbningen av Resan till Amerika och Råttigan i Mästerdetektiven Basil Mus och under 90-talet hördes han som röst till flertalet kända Disneykaraktärer, såsom Gaston i Skönheten och odjuret och hövdingen Powhattan i Pocahontas.
Han har även stått för idé, manus, regi och varit tomtefar i Göteborgs Operans julföreställning Jultrad-i-ton sedan starten 1995. Josefsson blev känd för den större publiken genom sina tolkningar av Ernst Rolf, som tog avstamp i tv-serien Lykkeland som sändes på SVT 1984. Han har varit engagerad vid Oscarsteatern i Stockholm, Malmö Opera, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Finlands nationalopera i Helsingfors och vid en rad operascener i Italien. Han har även varit regissör och konstnärlig ledare för Himlaspelet i Leksand.

Eddie Wheeler
musiker

LÄS MER

Gisle Kverndokk
Årets tonsättare

Gisle Kverndokk (1967) har studerat komposition vid Norges musikkhøgskole och The Juilliard School i New York.

LÄS MER

Tillsammans med librettisten Øystein Wiik har han skrivit ett antal musikaler och operor, producerade i Norge, Tyskland, Österrike och USA. Deras musikal ”Martin L.” (2008) nominerades till Nordiska rådets musikpris. Med librettisten Ivar Tindberg har Kverndokk komponerat flera operor, däribland radioopera ”Bokken Lasson – förnuftig framgång” som vann Prix Italia 2000. Deras musikal ”Ruth Maier” (2015) har producerats i New York och Washington DC. Barneoperan ”Purriot och den förlorade bronshästen”, med libretto av Bjørn Rørvik,  hade premiär vid Den Norske Opera og Ballett i maj 2018 och vann samma år kritikerpriset för musik. Kverndokk har samarbetat med alla de stora orkestrarna i Norge, och 2000 var han årets kompositör vid Trondheim symfoniorkester. 1992 vann Gisle The Juilliard Composers Competition och 1993 första priset för kompositörer under 30 år vid Paris ROSTRUM. ”Symphonic dances”, skriven för Stavanger Symphony Orchestra, släpptes av SSO Recordings 2018 och nominerades till Spellemann- og Grammyprisen. Gisle Kverndokk vann priset ”Årets författare” vid Den Norske Musikkforleggerprisen 2019. Vi är mycket stolta över att kunna bjuda in Gisle Kverndokk som årets kompositör på Nordic Song Festival 2021 till Trollhättan!