M

Föreläsare

Mette Borg
Dramaturg, regissör, Mag. Art.

Mette Borg är utbildad dramaturg och teaterhistoriker, och hon har nu i 30 år undervisat på Statens

LÄS MER

Scenekunstskole i Köpenhamn och inspirerat några av landets största skådespelare. Hon har dessutom, också i många år, varit lärare på Operaakademiet i operahistoria och rollanalys. Också som regissör är hon aktiv och hade nyligen stor succé med uppsättningen av en pjäs om Clara och Robert Schumann, skriven av danska kompositören Karl Aage Rasmussen. När hon inte undervisar eller regisserar är hon konsulent för många sångare och skådespelare som söker hennes hjälp till förståelse av rollen och verket . Dessutom håller hon föreläsningar och skriver artiklar till teaterprogrammer, tidsskrifter och böcker. Har utgivit boken: Herman Bang – teatersyn og metode. Sedan starten på Nordic Song Festival 2014 har Mette inspirerat många, både deltagare och publik med sina magiska föredrag.

Gunnar Gudbjörnsson
tenor,

m.a. Cultural management

Gunnar Gudbjörnsson började sin karriär i Storbritannien och Tyskland efter att ha studerat på Island, Berlin och London. Han sjöng den första lyriska tenoren på Wiesbaden-operan från ’91-95 och hade samma position i Opera National de Lyon från ’95-’97.

LÄS MER

Han gick senare med i Staatsoper unter den Linden i Berlin ´99-02. Gudbjörnssons karriär har också tagit honom till några av världens andra ledande operahus i Europa, bl.a. Munic Opera, Bastille i Paris, Opera de Toulouse, La Monnay i Bryssel, Welsh National Opera, Madrid Opera, Teatro Massimo i Palermo och Wiener Staatsoper. Han har sjungit konserter i Wigmore Hall, Salle Gaveau och Royal Opera House Covent Garden och konserter i Royal Albert Hall (Proms ’95), Salle Pleyel, Philharmonie i Berlin och Munic och Konzerthaus i Hamburg, Alte Oper i Frankfurt och med välkända orkestrar som Berlin Philharmonic, Royal Philharmonic i London, Wiener Philharmoniker, Chicago Synphony Orchestra, Singapore Sinphony Orchestra och Israel Philharmonic Orcestra för att meta några. Hans utbud av inspelningar består av lieder och sånger, men också oratorier och opera. Han sjöng tillsammans med Daniel Barenboim en inspelning av rollen Walther i Tannhauser 2000 för Teldec och har även spelat in för Decca, Philips och andra skivbolag. 2007 bytte Gudbjörnsson till tyska tyngre Fach och sjunger nu roller som Max i Freischuetz, Stolzing Meistersinger, Herodes i Salome och Siegfried och har de senaste åren koncentrerat sig på konsertrepertoar. I mars 2020 återvände Gudbjörnsson till opera och sjöng rollen som läkare i Helgi R. Ingavarssons Musik och hjärnan i Salurinn på Island. Andra senaste framträdanden inkluderar Missa Solemnis i Tyskland och konserter på Island.

Helgi R. Ingvarsson (IS/UK)
Årets tonsättare

Helgi R. Ingvarsson är en mångsidig kompositör, dirigent, sångare och forskare baserad i England och Island.

LÄS MER

Hans musik uruppförs och framförs regelbundet i Norden och England samt i Irland och Tyskland. Helgi har bland annat skrivit 5 operor hittills och arbetar just nu med sin sjätte, Þögnin (Tystnaden), som ska ha premiär på Island i augusti 2022. Hans opera Music and the Brain (2021) fick publikens beröm när uruppfördes på Island 2021 och kommer att resa till Sverige och England 2022. Andra uppmärksammade verk av Ingvarsson inkluderar hans verk för sångkvartetten ”Þrjú ljóð fyrir loftslagið / Three poems for the climate” (2021), den lekfulla ”Random notes I” hittad på gatan” (2021) beställd av ´Personal Clutter´, hans instrumentalkvintett ”ELEKTRA” (2019) beställd av Elektra Ensemble, konstlåten ”Vetrarþoka / Winter Fog” (2016) på beställning av sopranen Rannveig Káradóttir, och ”Loftkastali / Castle in Air” (2013) för solocello. Ingvarssons musik för stråkar beskrevs av isländske kritikern Jónas Sen att ha ”en stark personlig stil” som ”ett eko från det förflutna” men med en helt unik inspiration. Inspelningar och ytterligare information finns på Ingvarssons hemsida (http://helgiingvarsson.com/), Spotify och Soundcloud. Grupper som har framfört Ingvarssons musik är bland annat Chroma Ensemble (UK), Elektra Ensemble (ICE), Reykjavik Chamber Orchestra (ICE), The Composers’ Ensemble (UK), PERSONALCLUTTER (UK), Concorde Ensemble (IRE) och Kordía Kór Háteigskirkju ( Kordía Kammarkör) (ICE).

Maria Hansson
sångare och skapare av föreställningen

Maria Hansson är utbildad i klassisk sång och dirigering på Musikhögskolan Ingesund, där blev hon legitimerad musiklärare och undervisar för närvarande deltid på Estetiskt gymnasieprogram.

LÄS MER

Hon har även studerat dans och musikteater på Västanå Teater, Karlstad universitet och Geijerskolan. Som artist har hon bl.a turnerat via Musik i syd och Speldags i Göteborg. Hon ingår i koreograf Takuya Fujisawas kompani CRAFT som sångare, kompositör och dansare som just nu är aktuella med en turné i norden, tidigare i somras var de i Reykjavik och härnäst spelar de i Olso, Göteborg och Stockholm. 

Maria utvecklade Konceptet ”naturopera” under sin tid som artist in residence på OBRAS foundations i Portugal 2019. Inom konceptet skapade hon föreställningen Mask&Man som sedan premiären i Portugal även spelats i Sverige, i Kulturtemplet, och på Fringe festivaler- Göteborg, och streamat till Hollywood Fringe.