M

Föreläsare 2020

Mette Borg – Dramaturg, regissör, Mag. Art.

This image has an empty alt attribute; its file name is Mette-Borg-350x350-2.jpg

Mette Borg är utbildad dramaturg och teaterhistoriker, och hon har nu i 30 år undervisat på Statens Scenekunstskole i Köpenhamn och inspirerat några av landets största skådespelare. Hon har dessutom, också i många år, varit lärare på Operaakademiet i operahistoria och rollanalys. Också som regissör är hon aktiv och hade nyligen stor succé med uppsättningen av en pjäs om Clara och Robert Schumann, skriven av danska kompositören Karl Aage Rasmussen. När hon inte undervisar eller regisserar är hon konsulent för många sångare och skådespelare som söker hennes hjälp till förståelse av rollen och verket . Dessutom håller hon föreläsningar och skriver artiklar till teaterprogrammer, tidsskrifter och böcker. Har utgivit boken: Herman Bang – teatersyn og metode. Sedan starten på Nordic Song Festival 2014 har Mette inspirerat många, både deltagare och publik med sina magiska föredrag. 
>> Ladda ner föredrag: 3 norske genier ©copyright Mette Borg
>> Se föreläsningen här
>> Ladda ner föredrag: Minnen – en källa till kreativitet och som tema i lieder, romanser, viser, opera och drama ©copyright Mette Borg     
>> Se föreläsningen här  
>> Ladda ner föredrag: Metod och analys – att öppna materialet ©copyright Mette Borg
>> Se föreläsningen här Sänds 12 augusti kl.18.00

Jakob Thonander Glans – Kompositionsstudent

This image has an empty alt attribute; its file name is Jakob-Thonander-Glans-350x350.-jpg.jpg

Jakob Thonander Glans är född i Oslo, och är nu kompositionsstudent vid Musikhögskolan i Göteborg. Han var nyligen utväxlingsstudent i Warszawa. I tillägg till att vara kompositör, är han elgitarrist och dirigent, bl.a. for SMASK i Göteborg 2019. Opera 4 punks-ensemblen kommer från/har bakgrund från Oslo-området. Ensemblen består av Matilde Lærum (regi), Aksel Frisnes (baryton), Alexandra Khazaie (mezzosopran), Astri Alise Rødland (sopran), Pål Rullestad (tenor), Siril Borring Låstad (saxofon), Quang-Nam Huynh (piano) och Jakob Thonander Glans (elgitarr).
>> Se föreläsningen här Sänds 11 augusti kl.18.00

Mats Jansson – Pianist

This image has an empty alt attribute; its file name is Mats-Jansson-350x350-1.jpg

Mats Jansson har haft och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan. Han undervisar också i piano, kammarmusik och instudering.
>> Ladda ner föredrag: Ackompanjatör – Medresenär ©copyright Mats Jansson
>> Se föreläsningen här
Sänds 14 augusti kl.18:00

Gisle Kverndokk – Årets Tonsättare

This image has an empty alt attribute; its file name is Gisle-Kverndokk-350x350-1.jpg

Gisle Kverndokk (1967) har studerat komposition vid Norges musikkhøgskole och The Juilliard School i New York. Tillsammans med librettisten Øystein Wiik har han skrivit ett antal musikaler och operor, producerade i Norge, Tyskland, Österrike och USA. Deras musikal “Martin L.” (2008) nominerades till Nordiska rådets musikpris. Med librettisten Ivar Tindberg har Kverndokk komponerat flera operor, däribland radioopera “Bokken Lasson – förnuftig framgång” som vann Prix Italia 2000. Deras musikal “Ruth Maier” (2015) har producerats i New York och Washington DC. Barneoperan “Purriot och den förlorade bronshästen”, med libretto av Bjørn Rørvik, hade premiär vid Den Norske Opera og Ballett i maj 2018 och vann samma år kritikerpriset för musik. Kverndokk har samarbetat med alla de stora orkestrarna i Norge, och 2000 var han årets kompositör vid Trondheim symfoniorkester. 1992 vann han The Juilliard Composers Competition och 1993 första priset för kompositörer under 30 år vid Paris ROSTRUM. “Symphonic dances”, skriven för Stavanger Symphony Orchestra, släpptes av SSO Recordings 2018 och nominerades till Spellemann- og Grammyprisen. Gisle Kverndokk vann priset “Årets författare” vid Den Norske Musikkforleggerprisen 2019.
>> Ladda ner föredrag: Min musik ©copyright Gisle Kverndokk