M

Artister 2020

Gisle Kverndokk – Årets tonsättare

Gisle Kverndokk (1967) har studerat komposition vid Norges musikkhøgskole och The Juilliard School i New York. Tillsammans med librettisten Øystein Wiik har han skrivit ett antal musikaler och operor, producerade i Norge, Tyskland, Österrike och USA. Deras musikal ”Martin L.” (2008) nominerades till Nordiska rådets musikpris. Med librettisten Ivar Tindberg har Kverndokk komponerat flera operor, däribland radioopera ”Bokken Lasson – förnuftig framgång” som vann Prix Italia 2000. Deras musikal ”Ruth Maier” (2015) har producerats i New York och Washington DC. Barneoperan ”Purriot och den förlorade bronshästen”, med libretto av Bjørn Rørvik, hade premiär vid Den Norske Opera og Ballett i maj 2018 och vann samma år kritikerpriset för musik. Kverndokk har samarbetat med alla de stora orkestrarna i Norge, och 2000 var han årets kompositör vid Trondheim symfoniorkester. 1992 vann han The Juilliard Composers Competition och 1993 första priset för kompositörer under 30 år vid Paris ROSTRUM. ”Symphonic dances”, skriven för Stavanger Symphony Orchestra, släpptes av SSO Recordings 2018 och nominerades till Spellemann- og Grammyprisen. Gisle Kverndokk vann priset ”Årets författare” vid Den Norske Musikkforleggerprisen 2019. Vi är mycket stolta över att kunna bjuda in Gisle Kverndokk som årets kompositör på Nordic Song Festival 2020 och 2021 till Trollhättan!

Eir Inderhaug

Eir Inderhaug har etablerat sig som en av de främsta norska sångarna och utmärker sig på operascener runt om i Europa. Sin utbildning har hon från Rogaland Musikkonservatorium, Det Kongelige Operaakademi i København och solistklassen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Bernhard Greter

Bernhard Greter är en svensk/tysk pianist och operarepetitör med bas i Oslo. I 2019 jobbade Greter som repetitör för bland annat Den Norske Opera & Ballett, Göteborgsoperan, Trondheim Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Opera Østfold och Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, spelade konserter på Olavdagene, Nordic Masterclasses, Nordic Song Festival och i många andra sammanhang, samt uruppförde Gnossienne – en föreställning skapad och framförd med dansaren Aurora Itland. Utöver detta är Greter en omtyckt coach och ackompagnatör för sångare såväl som andra instrumentalister. Greter har en master som operarepetitör från Norges Musikkhøgskole i Oslo och en bachelor som konsertpianist och kammarmusiker från Edsbergs Slott i Sollentuna (en del av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm). 

Gitta-Maria Sjöberg – Sopran

Gitta-Maria Sjöberg är dansk/svensk operasångare med världens scener som arbetsplats, sångpedagog och konstnärlig ledare för Nordisk Sångfestival. Sopranen Gitta-Maria Sjöberg är född och uppvuxen i Trollhättan och har idag sin bas i Helsingör, Danmark efter 26 år som operasolist vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Hon har med sin stora sångkonst hyllats som gästsolist i stora delar av världen, både i operahus och konsertsalar. Hon är även en efterfrågad pedagog vid olika Master Classes på festivaler och musikhögskolor. 

Jacob Lidåkra – Piano

Jacob Lidåkra gjorde i november 2016 sin debut i Musikverein i Wien med barytonen Kristian Lindroos, och har utöver det framträtt på diverse festivaler i Sverige och utomlands. Han är även återkommande artist och stipendiat på festivalen The International Holland Music Sessions och har blivit inbjuden att spela ett flertal scener runtom i hela Nederländerna. Han har vunnit 2:a pris samt pris för bästa nutida stycke i Stockholm International Music Competition 2012, 2:a pris i Ljunggrenska tävlingen 2016 och var ensam vinnare av Yamahas stipendietävling i Finland 2017. Han har utöver sin solistkarriär under mer än tolv års tid även arbetat intensivt med sångare och studerat lied-duo för bland andra Martin Katz, Ralf Gothóni och Anne-Sofie von Otter, samt deltog i Nordisk Sångfestival 2018 och 2019. Detta har lett till många konserter i Norden och Europa, samt att han, tillsammans med basen Markus Suihkonen, blivit finalister i Helsinki Lied Competition 2015. Under hösten 2019 var han engagerad som ackompanjatör för en konsertproduktion på Ystad Teater med de lovande unga sångarna från Malmö Operastudio. Jacob har en masterexamen från Sibelius-Akademin där han studerade för prof. emerita Liisa Pohjola, men har även haft lektioner för Dmitri Bashkirov, Angela Hewitt och Fabio Bidini samt varit student vid Lake Como International Piano Academy Summer School för Stanislav Ioudenitch och William Naboré. I augusti 2018 var Jacob i Portland, Oregon och deltog i Golandsky Institute:s sommarsymposium där han studerade The Taubman approach. Detta finns nästan exklusivt i USA och han är en av de få från Europa som studerar detta.
https://www.youtube.com/channel/UCPt19RKSsCy10pgzghjIZ8A

Olle Persson – Baryton

Olle Persson är en svensk opera- och konsertsångare. Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från denna högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan. Förutom traditionella operaroller och ett flertal barytonpartier i oratorier och passioner har han framträtt i större partier i nykomponerade verk. Han är även flitig gäst i både radio och tv samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Persson är pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden.

Mats Jansson – Piano

Mats Jansson har haft och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan. Han undervisar också i piano, kammarmusik och instudering.

Gjermund Larsen – Riksspelman

Gjermund Larsen är en norsk folkmusiker (fiol) och kompositör, känd från flera orkestrar och inspelningar. Larsen är utbildad vid Ole Bull-akademiet i Voss, samt på folkmusiklinjen vid Norges musikkhøgskole i Oslo

Runa Hestad-Jenssen – Sopran

Runa Hestad Jenssen har rösten som lidenskap. Hon är utbildad sångare och sångpedagog vid Barratt Due Musikinstitutt och Norges musikkhøyskole. Är stipendiat vid Nord universitet, och arbetar med PhD projektet ”Vokale narrativer”- om upplevelsen av sångundervisning med flickor i målbrottet. Jobbar också som utövande sångare, med en repertoar som spänner från folkmusik till samtidsmusik.
https://open.spotify.com/artist/67dwSk7OKvhW6Gg0Vr2Lpm

Trygve Brøske – piano och tramporgel

Trygve Brøske är en norsk pianist och kompositör. Han har varit elev till Henning Sommerro, och har en varierad produktion som kompositör, med intresse för revy, som de sista åren har resulterat i kompositioner och arrangemang till bl.a. musikalen Gro på Trøndelag Teater.