M

Artister

Gisle Kverndokk
Årets tonsättare

Gisle Kverndokk (1967) har studerat komposition vid Norges musikkhøgskole och The Juilliard School i New York.

LÄS MER

Tillsammans med librettisten Øystein Wiik har han skrivit ett antal musikaler och operor, producerade i Norge, Tyskland, Österrike och USA. Deras musikal ”Martin L.” (2008) nominerades till Nordiska rådets musikpris. Med librettisten Ivar Tindberg har Kverndokk komponerat flera operor, däribland radioopera ”Bokken Lasson – förnuftig framgång” som vann Prix Italia 2000. Deras musikal ”Ruth Maier” (2015) har producerats i New York och Washington DC. Barneoperan ”Purriot och den förlorade bronshästen”, med libretto av Bjørn Rørvik, hade premiär vid Den Norske Opera og Ballett i maj 2018 och vann samma år kritikerpriset för musik. Kverndokk har samarbetat med alla de stora orkestrarna i Norge, och 2000 var han årets kompositör vid Trondheim symfoniorkester. 1992 vann han The Juilliard Composers Competition och 1993 första priset för kompositörer under 30 år vid Paris ROSTRUM. ”Symphonic dances”, skriven för Stavanger Symphony Orchestra, släpptes av SSO Recordings 2018 och nominerades till Spellemann- og Grammyprisen. Gisle Kverndokk vann priset ”Årets författare” vid Den Norske Musikkforleggerprisen 2019. Vi är mycket stolta över att kunna bjuda in Gisle Kverndokk som årets kompositör på Nordic Song Festival 2020 och 2021 till Trollhättan!

Gisle Kverndokk Soundcloud

EIR INDERHAUG
Sopran

Eir Inderhaug har etablerat sig som en av de främsta norska sångarna och utmärker sig på operascener runt om i Europa.

LÄS MER

Sin utbildning har hon från Rogaland Musikkonservatorium, Det Kongelige Operaakademi i København och solistklassen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Eir Inderhaug Portfolio

Bernhard Greter
pianist

Bernhard Greter är en svensk/ tysk pianist och operarepetitör med bas i Oslo. I 2019 jobbade Greter som repetitör för bland

LÄS MER

annat Den Norske Opera & Ballett, Göteborgsoperan, Trondheim Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Opera Østfold och Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, spelade konserter på Olavdagene, Nordic Masterclasses, Nordic Song Festival och i många andra sammanhang, samt uruppförde Gnossienne – en föreställning skapad och framförd med dansaren Aurora Itland. Utöver detta är Greter en omtyckt coach och ackompagnatör för sångare såväl som andra instrumentalister. Greter har en master som operarepetitör från Norges Musikkhøgskole i Oslo och en bachelor som konsertpianist och kammarmusiker från Edsbergs Slott i Sollentuna (en del av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm). 

https://www.bernhardgreter.com

Gitta-Maria Sjöberg
sopran

Gitta-Maria Sjöberg är dansk/svensk operasångare med världens scener som arbetsplats, sångpedagog

LÄS MER

och konstnärlig ledare för Nordisk Sångfestival. Sopranen Gitta-Maria Sjöberg är född och uppvuxen i Trollhättan och har idag sin bas i Helsingör, Danmark efter 26 år som operasolist vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Hon har med sin stora sångkonst hyllats som gästsolist i stora delar av världen, både i operahus och konsertsalar. Hon är även en efterfrågad pedagog vid olika Master Classes på festivaler och musikhögskolor.

 http://www.gittamaria.com

Jakob thonander Glans 
kompositör och E-guitar

Jakob Thonander Glans har sin examen från Högskolan för scen och musik i Göteborg med en bachelor i komposition våren 2021.

LÄS MER

Hans lärare var Rune Rebne, Ole Lützhow-Holm, Malin Bång, Dariusz Przybiski och Esaias Järnegard. Han har arbetat med ett flertal ensembler och musiker från Norge, Sverige, Danmark, Polen, USA, Kroatien och England. Bland annat Gageego!, Gothenburg wind orchestra, Percussion Ensemble of the Academy of Music and Drama, Titania – Singers, Ensemble Matters and Insimul Sinfonietta. Han är även medlem av gruppen Ny-Musikk – Norwegian foundation for contemporary music’s group for emerging composers.

www.jakobglans.com

Olle Persson
Baryton

Olle Persson är en svensk opera- och konsertsångare. Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i

LÄS MER

Olle Persson är en svensk opera- och konsertsångare. Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från denna högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan. Förutom traditionella operaroller och ett flertal barytonpartier i oratorier och passioner har han framträtt i större partier i nykomponerade verk. Han är även flitig gäst i både radio och tv samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Persson är pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden.

Olle Persson Wikipedia

Mats Jansson
piano

Mats Jansson har haft och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör

LÄS MER

och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan. Han undervisar också i piano, kammarmusik och instudering.

 Mats Jansson

Philip Hartman
BASBARYTON

Philip Hartman är en svensk basbaryton utbildad vid Vadstena Sång- och Pianoakademi och  

LÄS MER

Musikhögskolan i Malmö. Erfaren konsert- och ensemblesångare som 2019 debuterade som operasolist i Opera på Skärets uppsättning av “Trollflöjten”. Han studerar för närvarande på Masterprogrammet i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö där han till hösten påbörjar sitt sista år.

Foto: Johannes Bolmvall

Kåre bjørkøy
Tenor

Kåre Bjørkøy er utdannet med master i nordisk filologi og musikkvitenskap, og i forskningsteori.

LÄS MER

Han har studert sang og stemmefysiologi i Sverige, England og USA.
Kåre Bjørkøy er nå professor emeritus ved Institutt for Musikk, Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet (NTNU)i Trondheim. KB har vært tilknyttet denne institusjonen fra 1975, der han har undervist mange av de ledende norske klassiske sangerne i mer enn 40 år. I tillegg har han vært docent i klassisk sang ved det Kgl. Jyske Musikkonservatorium i en 3 års periode. Han har også gitt mesterklasser og sangkurs rundt om i Skandinavia i en årrekke. KB var med som lærer fra NSF startet i Strömsbruk og Hudiksvall de første 3 årene, og han er nå tilbake som pedagog i årets festival. Gjennom de siste 20 år har KB viet mye tid til egen forskning og formidling av internasjonal forskning om stemmefysiologi. Han har samarbeidet med flere framtredende forskere og i tillegg presentert egen forskning ved flere ledende internasjonale forsknings konferanser.

Kåre Bjørkøy debuterte som operasanger ved den Norske Opera i 1976, som Duca i ”Rigoletto” av G. Verdi. Dette førte til at han ble ettertraktet i en serie hovedroller i operaproduksjoner på de fremste operahusene i Skandinavia og i Frankrike. Like aktiv har KB vært som solist i et allsidig repertoar sammen med ledende skandinaviske og britiske symfoniorkestre, og han har en rekke ganger vært solist ved de fremste musikkfestspillene i Norge. KB har spilt inn norsk og dansk musikk med London Symphony Orchestra, Royal Philh.Orchestra og Sjællands Symfoniorkester. KB gav i 1993 ut egen CD med nordiske romanser, ”Dikt Som Synger”. KB er fortsatt aktiv som sangsolist.

Susanne Lind
FOLKMUSIKER

Susanne Lind är folkmusiker och musikhandledare, och har i 25 år producerat och framfört konserter och barnföreställningar.

 

LÄS MER

Nordic Song Festival presenterar:
Musiklek i Trollhättan

Det blir ramsor, rörelsesånger, vilosång, små musiksagor, energi och musikglädje när Susanne besöker förskolans lekrum. Med sig har hon fiolen, gitarren, ukulelen och djembetrumman. En härlig musikstund där alla barnen är aktiva och delaktiga i sång, lek och rörelser! Låtar från de nordiska länderna blandas med egna påhitt.

www.fiolind.se

Ulf Carlson
VioliN

Ulf Carlson är uppväxt I Vargön men har bott större delen av sitt liv i Stockholm samt utomlands. Han studerade i Stockholm och Schweiz innan han 23 år gammal blev Konsertmästare på Kung. Operan i Stockholm,

LÄS MER

något han kombinerade med soloframträdanden, undervisning samt kammarmusik, bl.a. som 1:e violinist i Stockholmskvartetten och Hallandsensemblen.
Efter 19 år på Operan valde han att flytta till Italien där han under 15 år varit verksam som Konsertmästare, kammarmusiker, solist samt pedagog.

Stefan Wenerklang
DRAGSPEL

Började spela dragspel som 4-åring. Har med framgång deltagit i tävlingar och talangjakter.

LÄS MER

Utbildad vid Ingesunds Musikhögskola och tog examen 1993 – den första med accordeon och dragspel som huvudinstrument. Spelar de flesta genrer och har flera gånger agerat solist i symfoniorkestrar. Är idag verksam som musiker, pedagog (dragspel/accordeon), samt kompositör (närmare 500 verk finns registrerade hos STIM).

Inger Nordström
Sångerska

SInger Nordström, har varit verksam som sångerska, dragspelare, konferencier, radiopratare, låtskrivare mm.

LÄS MER

Har spelat in 10 album i eget namn och medverkat på en rad andra. Inger har medverkat i Melodifestivalen två ggr och har turnerat med sitt Inger Nordström n’her Rhinestone Band i Sverige, Europa och USA under en 20-årsperiod. Inger har flera listplaceringar i USA med några listettor . Inger har också programlett radioprogrammet ”Country Corner” under 11 års tid . Inger Nordström n’her Rhinestone Band framröstades till Årets Nordiska Band/Artist 10 år i rad i det svenska magasinet Country Corall.