M

Artister

Helgi R. Ingvarsson (IS/UK)
Årets tonsättare

Helgi R. Ingvarsson är en mångsidig kompositör, dirigent, sångare och forskare baserad i England och Island.

LÄS MER

Hans musik uruppförs och framförs regelbundet i Norden och England samt i Irland och Tyskland. Helgi har bland annat skrivit 5 operor hittills och arbetar just nu med sin sjätte, Þögnin (Tystnaden), som ska ha premiär på Island i augusti 2022. Hans opera Music and the Brain (2021) fick publikens beröm när uruppfördes på Island 2021 och kommer att resa till Sverige och England 2022. Andra uppmärksammade verk av Ingvarsson inkluderar hans verk för sångkvartetten ”Þrjú ljóð fyrir loftslagið / Three poems for the climate” (2021), den lekfulla ”Random notes I” hittad på gatan” (2021) beställd av ´Personal Clutter´, hans instrumentalkvintett ”ELEKTRA” (2019) beställd av Elektra Ensemble, konstlåten ”Vetrarþoka / Winter Fog” (2016) på beställning av sopranen Rannveig Káradóttir, och ”Loftkastali / Castle in Air” (2013) för solocello. Ingvarssons musik för stråkar beskrevs av isländske kritikern Jónas Sen att ha ”en stark personlig stil” som ”ett eko från det förflutna” men med en helt unik inspiration. Inspelningar och ytterligare information finns på Ingvarssons hemsida (http://helgiingvarsson.com/), Spotify och Soundcloud. Grupper som har framfört Ingvarssons musik är bland annat Chroma Ensemble (UK), Elektra Ensemble (ICE), Reykjavik Chamber Orchestra (ICE), The Composers’ Ensemble (UK), PERSONALCLUTTER (UK), Concorde Ensemble (IRE) och Kordía Kór Háteigskirkju ( Kordía Kammarkör) (ICE).

Guja Sandholt (IS)
Sopran

Gitta-Maria Sjöberg (SE/DK)
sopran

Gitta-Maria Sjöberg är dansk/svensk operasångare med världens scener som arbetsplats, sångpedagog

LÄS MER

och konstnärlig ledare för Nordisk Sångfestival. Sopranen Gitta-Maria Sjöberg är född och uppvuxen i Trollhättan och har idag sin bas i Helsingör, Danmark efter 26 år som operasolist vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Hon har med sin stora sångkonst hyllats som gästsolist i stora delar av världen, både i operahus och konsertsalar. Hon är även en efterfrågad pedagog vid olika Master Classes på festivaler och musikhögskolor.

http://www.gittamaria.com

Mats Jansson (SE)
piano

Mats Jansson har haft och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör

LÄS MER

och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan. Han undervisar också i piano, kammarmusik och instudering.

 Mats Jansson

Kåre bjørkøy (NO)
Tenor

Kåre Bjørkøy er utdannet med master i nordisk filologi og musikkvitenskap, og i forskningsteori.

LÄS MER

Han har studert sang og stemmefysiologi i Sverige, England og USA.
Kåre Bjørkøy er nå professor emeritus ved Institutt for Musikk, Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet (NTNU)i Trondheim. KB har vært tilknyttet denne institusjonen fra 1975, der han har undervist mange av de ledende norske klassiske sangerne i mer enn 40 år. I tillegg har han vært docent i klassisk sang ved det Kgl. Jyske Musikkonservatorium i en 3 års periode. Han har også gitt mesterklasser og sangkurs rundt om i Skandinavia i en årrekke. KB var med som lærer fra NSF startet i Strömsbruk og Hudiksvall de første 3 årene, og han er nå tilbake som pedagog i årets festival. Gjennom de siste 20 år har KB viet mye tid til egen forskning og formidling av internasjonal forskning om stemmefysiologi. Han har samarbeidet med flere framtredende forskere og i tillegg presentert egen forskning ved flere ledende internasjonale forsknings konferanser.

Kåre Bjørkøy debuterte som operasanger ved den Norske Opera i 1976, som Duca i ”Rigoletto” av G. Verdi. Dette førte til at han ble ettertraktet i en serie hovedroller i operaproduksjoner på de fremste operahusene i Skandinavia og i Frankrike. Like aktiv har KB vært som solist i et allsidig repertoar sammen med ledende skandinaviske og britiske symfoniorkestre, og han har en rekke ganger vært solist ved de fremste musikkfestspillene i Norge. KB har spilt inn norsk og dansk musikk med London Symphony Orchestra, Royal Philh.Orchestra og Sjællands Symfoniorkester. KB gav i 1993 ut egen CD med nordiske romanser, ”Dikt Som Synger”. KB er fortsatt aktiv som sangsolist.

Þórgunnur Anna Örnólfsdóttir (IS/DK)
Sopran

Þórgunnur Anna Örnólfsdóttir är en isländsk mezzosopran baserad i Köpenhamn. Hon uppträder i ett brett spektrum från tidig till nutida musik men har hittat sin nisch i att framföra ny musik.

LÄS MER

Hon har uruppfört över ett dussin stycken som omfattar både operor, t.ex. av Mathias Vestergård Hansen, Finnur Karlsson, Nikki Martin. Þórgunnur är verksam inom den progressiva operascenen och har bl.a. tolkat roller som Ariodante (Händel, Köpenhamns Operaakademi) och Dido (Purcell, Kunstnerkollektivet Venteværelset). Hon har uppträtt som solist med Ensemble Storstrøm, Århus Sinfonietta, Via Artis Konsort, och kommer att sjunga med Icelandic Symfony Orchestra 2023. Þórgunnur har en kandidat- och magisterexamen från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och studerar för närvarande på skolans Solist program, med prof. Helene Gjerris. Dessutom har hon en kandidatexamen i isländska och antropologi från Islands universitet.

Helen Whitaker (IS/UK)
Flöjt

Helen Whitaker delar sin tid som artist och skivartist mellan Storbritannien och Island.

LÄS MER

Helen är en erfaren artist av klassisk, experimentell och popmusik, och hennes nuvarande arbete som flöjtist inkluderar att uppträda med Iceland Symphony Orchestra (IS), Caput (IS), Colin Currie Group (UK), Orchestra of Sound och Light (Storbritannien), Jose Gonzalez och 5 Billion in Diamonds – projektet av den legendariske producenten Butch Vig. Hon är medregissör för den anglo-isländska gruppen ALDAorchestra, som arrangerar evenemang som ofta har fokus på samarbete och innovation. De senaste höjdpunkterna inkluderar ett samarbete med den isländska poeten Gerður Kristný, en ode till den smältande glaciären Snæfellsjökull för flöjt, röst och elektronik, och en kammaropera inspirerad av neurologen Oliver Sacks författarskap.

Antonía Hevesí
Piano


Antonía Hevesi tog examen från Franz Liszt Music Academy i Budapest med en MA-examen och har även studerat orgel vid Hochschule für Musik und darstellende Kunst i Graz, Österrike, med Otto Bruckner.

 

LÄS MER

Hon har bott på Island sedan 1992 och har arbetat som repetitionspianist på den isländska operan. Vidare har hon arbetat som organist, kördirigent, sång coach, ackompanjatör och som musiklärare på alla nivåer.
Under de senaste åren har hon medverkat i närmare 40 operor, med Norðuróp, Litla Óperukompaníið, Óp-hópurinn och Isländska operan och sedan år 2002 har Antonía varit konstnärlig ledare och pianoackompanjatör vid ´Noon´ som är en konsertserie i Hafnarborg.
Hon har hållit ett flertal konserter som organist och pianoackompanjatör över hela Europa och Kanada. Hon har deltagit i masterclasses för pianoackompanjemang och sång och hon har även varit med vid inspelningar.
Antonía är en aktiv piano- och orgelkompanjonist inom isländsk musikkultur och uppträder regelbundet med solister, kammargrupper och körer.

Gunnar Gudbjörnssons (IS)
TENOR

Gunnar Gudbjörnsson började sin karriär i Storbritannien och Tyskland efter att ha studerat på Island, Berlin och London. Han sjöng den första lyriska tenoren på Wiesbaden-operan från ’91-95 och hade samma position i Opera National de Lyon från ’95-’97.

LÄS MER

Han gick senare med i Staatsoper unter den Linden i Berlin ´99-02. Gudbjörnssons karriär har också tagit honom till några av världens andra ledande operahus i Europa, bl.a. Munic Opera, Bastille i Paris, Opera de Toulouse, La Monnay i Bryssel, Welsh National Opera, Madrid Opera, Teatro Massimo i Palermo och Wiener Staatsoper. Han har sjungit konserter i Wigmore Hall, Salle Gaveau och Royal Opera House Covent Garden och konserter i Royal Albert Hall (Proms ’95), Salle Pleyel, Philharmonie i Berlin och Munic och Konzerthaus i Hamburg, Alte Oper i Frankfurt och med välkända orkestrar som Berlin Philharmonic, Royal Philharmonic i London, Wiener Philharmoniker, Chicago Synphony Orchestra, Singapore Sinphony Orchestra och Israel Philharmonic Orcestra för att meta några. Hans utbud av inspelningar består av lieder och sånger, men också oratorier och opera. Han sjöng tillsammans med Daniel Barenboim en inspelning av rollen Walther i Tannhauser 2000 för Teldec och har även spelat in för Decca, Philips och andra skivbolag. 2007 bytte Gudbjörnsson till tyska tyngre Fach och sjunger nu roller som Max i Freischuetz, Stolzing Meistersinger, Herodes i Salome och Siegfried och har de senaste åren koncentrerat sig på konsertrepertoar. I mars 2020 återvände Gudbjörnsson till opera och sjöng rollen som läkare i Helgi R. Ingavarssons Musik och hjärnan i Salurinn på Island. Andra senaste framträdanden inkluderar Missa Solemnis i Tyskland och konserter på Island.

Rosa Brynnel (SE)

kulerskan och folksångerskan

I mer än tre decennier har kulerskan och folksångerskan Rosa Moa Brynnel fått marelden att glittra med sin sång. Hon är femte generationen i en lång rad av resande, kvinnliga musikanter, har turnérat i Skandinavien och Storbritannien och gett ut ett flertal skivor. Rosa har dessutom legat på Englandslistan med NÅID och fått Bohusläningens kulturpris.

Maria Hansson (SE)
Sångare och skapare av föreställningen ”Mask and Man”

Maria Hansson är utbildad i klassisk sång och dirigering på Musikhögskolan Ingesund, där blev hon legitimerad musiklärare och undervisar för närvarande deltid på Estetiskt gymnasieprogram.

LÄS MER

Hon har även studerat dans och musikteater på Västanå Teater, Karlstad universitet och Geijerskolan. Som artist har hon bl.a turnerat via Musik i syd och Speldags i Göteborg. Hon ingår i koreograf Takuya Fujisawas kompani CRAFT som sångare, kompositör och dansare som just nu är aktuella med en turné i norden, tidigare i somras var de i Reykjavik och härnäst spelar de i Olso, Göteborg och Stockholm.
Maria utvecklade Konceptet ”naturopera” under sin tid som artist in residence på OBRAS foundations i Portugal 2019. Inom konceptet skapade hon föreställningen Mask&Man som sedan premiären i Portugal även spelats i Sverige, i Kulturtemplet, och på Fringe festivaler- Göteborg, och streamat till Hollywood Fringe.
https://www.mariahansson-performingarts.com/naturopera/

Jorge Alcaide
Gitarr och flöjt 

Jorge är musiker och kompositör bakom en rad musikprojekt och musikaliska konstellationer som Quarttango, Cerro Esperanza Band, LecheBurre, GAO – Göteborgs Alternativa Orkester och är föreståndare för Kulturtemplet som är en gammal vattenreservoar med unik akustik – Göteborgs svar på Köpenhamms Cisternerna. 

Trollhättans Kammarkör

Barnkör i Trollhättan

 

Sabina Henriksson (SE)

vissångerska och riksspelman

Sabina Henriksson är sedan drygt 40 år, en yrkesverksam estradör som rör sig lika vant på stora konsertscener som i en avdelning på ett demensboende – eller bland barn i förskola och skola.

LÄS MER

Under åren har det blivit mängder av turnéer och enstaka konserter och föreställningar, främst i Sverige, men även i andra nordiska länder. Att sjunga på olika nordiska språk är något Sabina gärna gör.
Genom sin dotter som föddes med en grav hjärnskada, lärde Sabina sig att använda sång och musik, ihop med sinnesstimulering, som kommunikationsmedel då orden inte räcker till. Detta föreläser hon ofta om för bland annat vårdpersonal och anhörigvårdare. Vidare skriver och producerar hon aktivitetsmaterial för vård och omsorg, material där musik och sång är viktiga ingredienser för att väcka minnen och hjälpa till med att hålla kvar det friska hos en människa så länge som möjligt.
Genom åren har Sabina även varit lärare på mängder av folkmusikkurser för både vuxna och barn, på olika instrument.
Under festivalen kommer Sabina bland annat att uppträda på äldreboenden och förskolor med berättande, allsång samt spel på olika folkliga instrument.

 

Svafa Thórhallsdóttir (IS/DK)

sångare och skapare av föreställningen ”Waves”

Svafa Þórhallsdóttir föddes i Reykjavik, Island. Hon är utbildad musiklärare vid konservatoriet i Reykjavik med ytterligare masterstudier vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Svafa arbetar som musiklärare, sångare och kompositör i Köpenhamn. Hon har ett stort intresse för barns musikaliska utveckling och har experimenterat med presentation av klassisk musik för barn. Utöver detta har Svafa en karriär som konsertsångerska och gör regelbundet sång- och operakonserter i Danmark och utomlands.

Eyvi Eyjolfsson (IS)

Langspil

Eyjólfur Eyjólfsson föddes i Reykjavík och tog examen som flöjtist från Hafnarfjörðurs musikskola, där han också studerade sång. Han fortsatte sina studier vid Guildhall School of Music and Drama där han avslutade operakursen och tog en MMus-examen.

LÄS MER

På oratorieplattformen har han sjungit Messias med Royal Symphony Orchestra i Sevilla på Maestranza Theatre, Berlioz’s Messe Solennelle med Guildhall Symphony Orchestra i King’s College, Cambridge, dirigerad av Christopher Robinson, Mass in C av Dvorák med Icelandic Symphony Orchestra, Bachs juloratorium i Hallgrímskirkja med Haag International Baroque Orchestra, dirigerad av Hörður Áskelsson och evangelist i Bachs Matteuspassion i Sant’Ambrogio, Milano.
Eyjólfur har gett konserter på Island, England och Frankrike med hyllade musiker som Paula Chateauneuf på Buscot House Theatre, Eugene Asti i Gnessin Music Hall i Moskva och Dalton Baldwin, på Festival de Musique Islande-Provence. För Holland Dance Festival uppträdde Eyjólfur i Samir Calixtos koreografi av Schuberts Winterreise med Rudolf Jansen.
Hans operadebut var i rollen som Spakur i den folkloristiska musikalen Kolrassa av Dr. Thórunn Guðmundsdóttir på Tjarnarbíó Theatre i Reykjavík, sedan dess har hans operaroller inkluderat Prologue och Peter Quint The Turn of the Screw på musikfestivalen i Kiev, Ukraina. Lucano i Coronation of Poppea för The Early Opera Company på Iford med Christian Curnyn, Beppe i Pagliacci och Sellem i The Rake’s Progress för isländsk opera, Liberto i The Coronation of Poppea för English National Opera, Sunleif Rasmussens The Madman’s Garden med Aldurbáran på National Teater, Reykjavík, Ottavio i Don Giovanni för English Touring Opera, Sailor in Dido och Aeneas för ENO och Spói i sagooperan Baldursbrá av Gunnsteinn Ólafsson och Böðvar Guðmundsson på Harpa Music Hall i samarbete med den Isländska Operan.

Julius Ditlevsen (DK)

Flöjt

Julius Ditlevsen började spela flöjt när han var 10 år med barockflöjtisten Irene Spranger. Kärleken till musiken fanns där från början och ett livslångt projekt hade startat.

LÄS MER

Vid 17 års ålder var han solist med Hvidovre Symfoniorkester och vid 20 års ålder antogs han till Kungliga Danske Musikkonservatoriet med Toke Lund Christiansen. Utöver sina studier i Köpenhamn har han regelbundet studerat med Vincent Lucas, soloflöjtist i Orchestre de Paris och även undervisar vid konservatoriet i Paris.
Julius är frilansande musiker i den danska musikscenen, både som kammar- och orkestermusiker, och hans repertoar spänner över allt från klassisk musik till Balkan och experimentell musik. Han har varit fast assistent sedan 2012 vid Kungliga Livgardets Musikkår och spelar i flera konstellationer inklusive gitarr och flöjtduon Tvelys, Balkanbandet Supertrabant och det nystartade projektet AGENDA: FLAUTA.
Experimenterande och utforskandet av tvärflöjtens gränser står i fokus i Julius arbete och han är en bred musiker som arbetar genreröverskridande. Förutom flöjten behärskar Julius även piccolo och altflöjt, vilket han särskilt använder i sitt arbete med den nya klassiska kompositionsmusiken.
Med dragspelaren Yngvild Vivja Haaland Ruud har han uppträtt både 2016 och 2012 på Sonic Festival, som fokuserar på verk som innehåller elektroniska element. Julius arbetar med den senaste generationen nordiska tonsättare och han har uruppfört otaliga kompositioner av unga tonsättare från alla de skandinaviska länderna.
Spridning av klassisk musik till barn och unga ligger Julius varmt om hjärtat. Han har skapat multikonsertkoncept med berättande, där barnen är involverade i klassisk musik genom lek och fantasi.

JULIE HOLMEGAARD SCHADE (DK)

ackordeon


Julie Holmegaard Schade är en dansk accordionist. Hon tog examen från Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums – Solist program – med sitt generöst finansierade tvärestetiska och mycket lovordade konsertframträdande (EMBODY 2020). Julie arbetar som professionell musiker, och reser för närvarande i större delen av norra Europa med flera performanceformat som kombinerar flera konstformer, och producerar konst som passar både den stora scenen men trivs ännu bättre i det utrymme där människor lever sina liv.

KALLE STENBÄCKEN (SE)

KLAVER

Kalle Stenbäcken, född och uppvuxen i Göteborg är utbildad vid Högskolan för
Scen och Musik i Göteborg, Musikhögskolan Ingesund, Musikhögskolan i Örebro
samt på Vadstena folkhögskola. Han är verksam som solist och kammarmusiker
med en särskild förkärlek för romansrepertoaren, och framträder regelbundet i
Sverige och utomlands.

LÄS MER

2020 debuterade Kalle med soloalbumet Music From a Room med nyskriven musik
av Joel Lundberg. Följande år spelade han in uppföljaren Odysseys and
Apostrophes av samma kompositör som väntas ges ut våren 2023. Han har
medverkat på ett antal skivor som studiomusiker där bl. a. en komplett inspelning av
Goldbergvariationerna av J.S. Bach och albumet Nordic Songs med basbarytonen
Tobias Fjälling kan nämnas. Kalle är en flitigt anlitad solist och har bl. a. framfört
Beethovens samtliga pianokonserter. 2018-2020 var han artist in residence med
Uddevalla Kammarorkester och har tidigare framfört Beethovens 4:e pianokonsert,
Mozarts 23:e pianokonsert och Gershwins Rhapsody in Blue tillsammans med Oscar
Fredriks Sinfonietta i Göteborg.
Kalle har mottagit arbetsstipendier från konstnärsnämnden vid upprepade tillfällen
och är numera en efterfrågad mentor och pianopedagog i landet. Han har tidigare bl.
a. undervisat vid Musikhögskolan Ingesund och på Bollnäs folkhögskola där han
verkade som pianist och pianopedagog åren 2014-2022. Sedan 2021 har han sin
bas i Vadstena där han arbetar som pianist och lärare på Vadstena Sång och
Pianoakademi.