M

Årets tonsättare 2022

Helgi R. Ingvarsson är en mångsidig kompositör, dirigent, sångare och forskare baserad i England och Island. Hans musik uruppförs och framförs regelbundet i Norden och England samt i Irland och Tyskland. Helgi har bland annat skrivit 5 operor hittills och arbetar just nu med sin sjätte, Þögnin (Tystnaden), som ska ha premiär på Island i augusti 2022. Hans opera Music and the Brain (2021) fick publikens beröm när uruppfördes på Island 2021 och kommer att resa till Sverige och England 2022. Andra uppmärksammade verk av Ingvarsson inkluderar hans verk för sångkvartetten ”Þrjú ljóð fyrir loftslagið / Three poems for the climate” (2021), den lekfulla ”Random notes I” hittad på gatan” (2021) beställd av ´Personal Clutter´, hans instrumentalkvintett ”ELEKTRA” (2019) beställd av Elektra Ensemble, konstlåten ”Vetrarþoka / Winter Fog” (2016) på beställning av sopranen Rannveig Káradóttir, och ”Loftkastali / Castle in Air” (2013) för solocello. Ingvarssons musik för stråkar beskrevs av isländske kritikern Jónas Sen att ha ”en stark personlig stil” som ”ett eko från det förflutna” men med en helt unik inspiration. Inspelningar och ytterligare information finns på Ingvarssons hemsida (http://helgiingvarsson.com/), Spotify och Soundcloud. Grupper som har framfört Ingvarssons musik är bland annat Chroma Ensemble (UK), Elektra Ensemble (ICE), Reykjavik Chamber Orchestra (ICE), The Composers’ Ensemble (UK), PERSONALCLUTTER (UK), Concorde Ensemble (IRE) och Kordía Kór Háteigskirkju ( Kordía Kammarkör) (ICE).

Music and the Brain Opera

 

SYNOPSIS
Operan ”Music and the Brain” tar upp de neurologiska och känslomässiga effekter som musik kan ha på oss. Inspirerad av neurologen Oliver Sacks skrifter, berättar den historien om sångerskan, vars framgångsrika karriär avbrutits på grund av en olycka. Den resulterande hjärnskadan har fått henne att förlora förmågan att förstå musik och uppträda. Hon behandlas sedan av läkaren, som, förutom att vara ett fan av sångerskan, hoppas att hans forskning om detta sällsynta och intressanta fall kommer att förlösa honom i den akademiska världens ögon. När de båda brottas med att försöka förstå sångerskans tillstånd uppstår frågor om musikens natur. Vad är musik? Är det neurologiskt? Eller känslomässigt? Vad händer i den musikaliska hjärnan när saker faller samman? Men läkarens tid är på väg att rinna ut då hans stora presentation av arbetet är på väg och han måste nu presentera sina upptäckter oavsett vad.

MUSIKKEN
Operan har ett brett urval av musikstilar: från delikata pastiche bel canto-arior till experimentella semi-improviserade recitativa kakofonier.

Musik av Helgi R. Ingvarsson
Ord av Rebecca Hurst

Skådespelare:
-Gunnar Guðbjörnsson tenor som Doktorn
-Þórgunnur Anna Örnólfsdóttir som Sångaren
-Antonía Hevesí på piano
-Helen Whitaker på flöjt
-Helgi R. Ingvarsson, dirigering och elektronik

 

PERFORMANCES ”MUSIC AND THE BRAIN” på NORDIC SONG FESTIVAL 2022

Sunday August 7th

KL. 18.00 SVENSK PREMIÄR – ”MUSIC AND THE BRAIN” av Helgi R. Ingvarsson, N3, Trollhättan

 

Monday August 8th

Kl. 17.30 – ”MUSIC AND THE BRAIN” av Helgi R. Ingvarsson, N3 Trollhättan

KL. 19.30 – ”MUSIC AND THE BRAIN” av Helgi R. Ingvarsson, N3, Trollhättan